Podelite vaša iskustva

Studija Svetske zdravstvene organizacije iz 2004. godine pokazala je da tokom života svaka četvrta osoba u Evropi ima neke probleme mentalnog zdravlja. Od ovog broja, manje od polovine potraži profesionalnu pomoć!

Zbog veoma izraženih društvenih predrasuda, problemi mentalnog zdravlja često se posmatraju kao slabost. Osobe koje imaju probleme osećaju stid i strahuju da će biti odbačeni od okoline; ovo su dva najčešća razloga zašto se ne potraži pomoć, iako je ona preko potrebna.

Dobra stvar jeste da je stigmu moguće prevazići. Jedan od najvažnijih načina jeste ukazivanje na probleme sa kojima se zbog nerazumevanja i predrasuda okoline suočavaju osobe sa problemima mentalnog zdravlja. Ako imate ili ste imali ovakvih iskustava, ili se sa ovim problemima nosio neko iz Vaše neposredne okoline, Vaša iskustva mogu biti dragocena!

Redakcija ePsihijatra Vas poziva da podelite Vašu priču sa posetiocima sajta. Vaša anonimnost biće zagarantovana! Na taj način možete pomoći osobama koji se suočavaju sa ovim problemima, a Vaša priča može doprineti smanjenju predrasuda tako što ćete skrenuti pažnju na probleme koje uzrokuje diskriminacija.

Neke od tema o kojima možete da pišete:

  • Ukoliko ste se suočavali sa diskriminacijom na radnom mestu zbog problema sa kojima se suočavate, ovo je mesto gde o tome možete otvoreno govoriti
  • Šta je bilo potrebno da se dogodi da biste potražili pomoć?
  • Podelite Vaša iskustva sa psihijatrima i psihoterapeutima
  • Na koji način su problemi mentalnog zdravlja uticali na Vaše porodične/ partnerske odnose?
  • Na koji način ste pokušavali da prevaziđete stigmu?
  • Šta biste posavetovali drugima koji se nalaze u sličnom položaju kao Vi?

Vaše priče i sva pitanja koja imate možete poslati redakciji ePsihijatra: [email protected]

One thought on “Podelite vaša iskustva

  1. Pingback: Projekat Margine #1: “Moj lekar ne zna šta da radi sa mnom” | ePsihijatar

Comments are closed.